Kursy przygotowujące do pracy w różnych specjalnościach
Bukieciarz, florysta
Słuchacze którzy ukończą kurs otrzymują Zaświadczenie wydawane na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia
11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 poz.186)
Zagadnienia:
- artystyczne układanie roślin
- bukieciarstwo, florystyka
niezbędne wiadomości z anatomii i fizjologii oraz hodowli roślin
ozdobnych niezbędnych w bukieciarstwie.
towaroznawstwo roślin ozdobnych
towaroznawstwo wyrobów przemysłowych z zakresu bukieciarstwa.
- kompozycje z roślin ozdobnych – artystyczne układanie roślin
techniki tworzenia układów kompozycyjnych z roślin ozdobnych
technika tworzenia układów kompozycyjnych z roślin żywych
i utrwalonych
Przedmioty związane z zawodem BHP:
- bhp w zawodzie, przepisy przeciwpożarowe, pierwsza pomoc przedmedyczna.
- przepisy prawne, zawieranie umów i ich wykonywanie.
Zajęcia praktyczne
- praktyka u potencjalnych pracodawców - kwiaciarnie, giełdy,
wytwórcy, ogrodnicy, sprzedaż własnych kwiatów, wystrój wnętrz
i terenów, targi, wystawy, tworzenie własnej firmy,
- ćwiczenia na giełdzie kwiatowej
Obsługa kas fiskalnych
Program szkolenia obejmuje
Kasy fiskalne - wprowadzenie:
- Wstęp
- Opis techniczny kas fiskalnych
- Uruchomienie i obsługa kasy
- Format paragonu
- Operacje raportów
- Raport z pamięci fiskalnej
- Instrukcja programowania - raport systemu - sieci IRC
- Zajęcia praktyczne na kasach fiskalnych
Praca kasjera:
- Podstawy prawne gospodarki kasowej
- Wyjaśnienie określeń użytych w instrukcji kasowej
- Ochrona wartości pieniężnych - badanie banknotów i monet
- Zapas gotówki w kasie
- Odpowiedzialność kasjera
- Dokumentacja obrotu kasowego
- Poprawianie błędów w dowodach kasowych
- Obrót kasowy
- Raport kasowy
- Niedobory i nadwyżki w kasie
- Depozyty
- Ewidencja obrotu kasowego
- Zagadnienia prawne
- Zobowiązania podatkowe
Absolwenta kursu obowiązuje znajomość:
- obsługi klienta w sposób profesjonalny i kulturalny,
- obsługi kas fiskalnych
- minimum sanitarnego
- bhp w zawodzie handlowca-sprzedawcy oraz przy obsłudze sprzętu komputerowego, kas fiskalnych (w tym zasady ergonomii).
Absolwent kursu powinien wykazać się następującymi umiejętnościami:
- fachowej i uprzejmej obsługi klienta,
- obsługi kas fiskalnych,
- udzielania rabatu,
- doliczania zadanego narzutu,
- prac inwentaryzacyjnych,
- sporządzania arkuszy spisowych – protokóły,
- stosowania w praktyce przepisów z zakresu minimum sanitarnego,
- zachowania zasad bhp i ergonomii.
Przykłady prac
- przygotowanie stanowiska pracy sprzedawcy
- przyjmowanie i wydawanie towarów
- praca na kasach fiskalnych: uruchamianie i obsługa kasy, regulowanie należności, udzielanie rabatu
- badanie banknotów i monet
- drukowanie raportu
- tworzenie zapasu gotówki w kasie
- czynności związane z inwentaryzacją
- przyjmowanie zwrotu zakupionego towaru – protokół
Kucharz małej gastronomii
Cel kursu
Kurs przeznaczony dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.
Zdobyty certyfikat będzie cennym dodatkiem przy poszukiwaniu pracy w charakterze kucharza małej gastronomii.
Zakres kursu:
-Towaroznawstwo
-Surowce gastronomiczne
-Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
-Systemy zabezpieczenia jakości potraw
-Obróbka wstępna
-Techniki sporządzania półproduktów i potraw
-Podstawy dietetyki
-Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
-Zasady żywienia
-Ciasta, desery i napoje technologia i wykonanie
-Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
-Zasady porcjowania i dekorowania potraw
-Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
-Przygotowanie produktów i zestawów do egzaminu wewnętrznego
-Przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
-Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii
inne w/g zapotrzebowania